Thursday, December 17, 2009

2010 SATU PERMULAAN

PERMULAAN yang paling baik untuk tahun 2010 untuk rizman ruzaini. tanggal ) 01 01 10 menjadi saksi pabila konsert bagaikan sakti datuk siti nurhaliza di esplanade berlangsung dengan jayanya. penyanyi kesayangan rami itu berkongsi pentas dengan artis tersohor singapura yang cukup dikenali di malaysia iaitu m.nasir. dato siti sekali lagi bekerjasama dengan rizman ruzaini dengan memperagakan 3 persalinan dari kami. sekalung penghargaan diucapkan kan kerana terus mempercayai hasil kerja rizman ruzaini dan memberikan permulaan ynag baik untuk tahun 2010.. insyaAllah.. (untuk poster, dato siti mengayakan salah satu daro koleksi haute horoscope)

busana pertama adalah untuk segmen tradisional. rona royal topaz dipilih diselitkan putih sebagasi penyeri. pasti ramai yang perasan busana ini mirip dengan busana untuk anugerah skrin tempoh hari. ya! dato siti secara peribadi sangat mengemari gaya dianugerah skrin lantas diterjemahkan ke busana ini. fabfik chiffon di gunakan untuk keseluruhan busana ini.

untuk segment kedua, dress ala2 trench coat dari rona salmon ini diberi nafas baru dengan drapping di bahu dari fabric italian duchess satin. busana yang digayakan dengan seluar ini diberi sentuhan detailing bewarna silver dibahagian atas persis kalungan rantai.

untuk busana ketiga, warna pure orange melatari dress labuh bertingkat denagn sentuhan hitam pada detailing. mengunakan fabric chiffon, dress ini memberi ilusi potongan ramping melalui tampalan lace melingkari dari hadapan hingga kebelakang baju.
(pic credit to pujangga malam)
ANUGERAH SKRIN 2009

Sekali lagi dato' siti nurhaliza tampil mengayakan rekaan rizman ruzaini. untuk anugerah skrin yang bertemakan 1001 malam, ilham busana dari puteri jasmin menjadi pilihan. rona merah hati diserikan dengan perincian silver menjadi pilihan kali ini. dress corset bertail ini dipadankan dengan seluar persis gaya arab juga cowl dihadapan baju.yang menariknya, dato siti juga mengayakan penutup muka persis puteri arab di awal kemunculannya dipentas.


(pic credit to minaq_jinggo)

untuk liyana jasmay pula, rekaan lebih moden dan sweet ala2 puteri remaja arab. long dress rona pale pink dengan perincian hitam ini merupakan ilham dari liyana sendiri. simpai di atas kepala pula ditempah khas mirip puteri kayangan atau gaya pari-pari

LATEST: CELEBRITIES WEARING RIZMAN RUZAINI

ramai yang bertanya, hanya dato siti nurhaliza kah yang mengayakan rekaan rizman ruzaini? selebriti lain?? sebenarnya ada beberapa selbriti yang kerap bekerjasama dengan rizman ruzaini juga antaranya ziana zain, ning baizura, fazura, nurul, noryn aziz, dynas, fasha sandha dan yang terbaru liyana lasmay. terima kasih kepada para selebiti yang percaya dengan hasil kerja kami ya. ia juga merupakan satu pengalaman yang amat bermakna dan penghargaan bagi rizman ruzaini. dari segi rekaan, kami selalunya akan menyesuaikan gaya selebriti berkenaan dengan rekaan kami agar ia tidak nampak kekok bila digayakan. sebab itulah amat penting untuk kita mengenali dan membuat sedikit kajian mengenai gaya selebriti yang akan kita gayakan. begitu juga dengan customer yang datang. selalunya kami akan berbual sambil bertanya apa konsep yang digemari, warna yang disukai dan sebagainya. daripada situ baru kita akan melakar rekaan yang bersesuaian dengan si pemakai. di sini antara busana terbaru rizman ruzaini yang digayakan selebriti tempatan..
fazura antara selebriti yang sering mengayakan rizman ruzaini. boleh dikatakan setiap photoshoot dan majlis2 kebelakangan ini fazura mengayakan rekaan rizman ruzaini. beliau seorang yang sangat trendy dalam berfesyen membuatkan kami mudah untuk bekerjasama. untuk mifw tempoh hari, fazura merupakan muse untuk rizman ruzaini. busana yang digayakan merupakan reflect gaya fazura yang sukankan fesyen yang trandy tetapi klasik. sesuai dengan jolokan 'blair waldorf' malaysia.
fasha sanda juga kerap mengayakan rekaan rizman ruzaini malah untuk 'spa qistina', semua busana beliau adalah dari rizmna ruzaini. lupakan mengenai konterversi beliau, fasha juga artis yang gemar berfesyen. sukakan gaya yang lebih seksi, dress pendek dari rona turqoise green dan royale blue ini menjadi pilihan fasya untuk ke party eh! 10 yang anggun.

noryn aziz merupakan artis yang mempunyai gaya tersendiri. sukakan gaya klasik, noryn juga gemar tampil dengan headpiece yang menjadi treadmark penyanyi jazz ini. noryn juga merupakan artis yang sering mengayakan rekaan rizman ruzaini diawal pembabitan kami dalam industri ini. tampil mengayakan koleksi terbaru dari rizman ruzaini, noryn tampil elegan dan klasik dengan padanan jacket hitam putih dan skirt .

pertama kali berkerjasama dengan ayu raudah, tidak susah untuk mengayakan pelakon yang sedang meningkat naik ini. beliau mengemari gaya yang feminin tetapi penuh glamor dan drama sesuai dengan perwatakannya sebagai seorang pelakon. rona merah dan hitam menjadi pilihan untuk menghiasi cover satu majalah hiburan. nantikan ya!
liyana jasmay merupakan selebriti yang mempunyai stail tersendiri dan beliau juga tahu apa stail yang sesuai dengannya. untuk pelancaran album pertamanya, liyana meninginkan busana yang funky tetapi feminin bersesuaian dengan konsep album dan lagu yang dibawakan. tutu skirt dari fabrik lace,chiffon dan juga bulu2 kasawari dipadankan dengan top simple tetapi diberikan sentuhan funky dengan leather stud jacket.


ini pula sewaktu majlis pelancaran anugerah skrin tempoh hari. liyana mengayakan short dress dari fabric sari. tema untuk anugerah skrin kali ini adalah hikayat 1001 malam. jadi bersesuaian dengan imej liyana yang funky, short dress yang diilhamkan dari look victoria beckham diselitkan unsur arab dengan pengunaan material yang bersesuaian.


antara dress yang kami gemari. pilihan warna yang sangat segar ini adalah cetusan idea dari ladang lavendar( discovery channel).besesuaian dengan majlis, liyana tampil manis berdress labuh yang berlisu dihadapan baju dan diberi sentuhan manik dari rona silver.

sudah beberapa kali bekerjasama dengan datin natasha hudson membuatkan kami lebih mengenali gaya beliau. natasha menggemari gaya yang elegan dan trendy tetapi juga klasik. untuk party glam yang dihadiri, beliau tampil dengan dress pendek berlisu. kalau dilihat, ia seakan-akan busana yang pernah dipakai oleh ziana zain di ajl tahun lepas tetapi diberi nafas baru bersesuaian dengan majlis yang dihadiri.

dafi merupakan muse penyanyi lelaki untuk rizman ruzaini. kenapa? kerana beliau antara selebriti lelaki yang berani berfesyen. lihat saya busana rekaan kami yang digayakan di party hari jadi beliau. busana ini diilhamkan dari dafi sendiri yang diinspirasikan dari lagenda pop kita micheal jackson. yang istimewa adalah bootnya persis gaya micheal.

Thursday, December 10, 2009

PEREKA PALING POPULAR 2009


BAGAI MIMPI rasanya pabila mendapat panggilan dari pengurus pemasaran berita harian iaitu kak cham yang menyatakan busana DATO' SITI NURHALIZA memenangi BEST DRESS untuk ANUGERAH BINTANG POPULAR 2009 sekaligus menobatkan RIZMAN RUZAINI sebagai PEREKA FESYEN PALING POPULAR 2009. syukur kehadrat illahi dengan anugerah yang diberikan. sesungguhnya tahun 2009 merupakan tahun yang bertuah untuk rizman ruzaini. sekalung peghargaan buat semua yang menyokong baik dari pujian mahupun kritikan. sesungguhnya itulah yang menjadi kekuatan dan pembakar semangat untuk kami terus berkarya dan berusaha untuk menghasilkan yang terbaik.


untuk tahun ketiga bergelar pereka, ini merupakan penghargaan paling manis buat rizman ruzaini tambahan pula dato siti nurhaliza yang mengayakan busana yang dinobatkan sebagai 'best dress'. sebesar besar penghargaan buat dato siti kerana mempercayai pereka yang masih bergelar baru seperti rizman ruzaini untuk terus terusan berkerjasama dan menghasilkan busana untuknya. sifatnya yang sangat peramah dan mudah dibawa berbincang itu sangat manis bila difikirkan. tidak keterlaluan jika dikatakan label rizman ruzaini dikenali dengan bantuan beliau. terima kasih yang tak terhingga kami ucapkan..antara pengalaman paling manis juga adalah berkongsi anugerah dengan hatta dolmat yang memenangi best dress bagi kategori lelaki sekaligus juga dinobatkan sebagai pereka paling popular 2009.tahniah juga buat hatta yang merupakan senior kami ketika menuntut di uitm. rasa bangga menjadi warga uitm kerana melihat rakan-rakan sekelas seperti hazwani osman ,azura couture, zery zamry, nik erwan roseli ,khairi sufi, nazreen idris, nabilla erwani dan beberapa lagi yang kini bergelar pereka yang sama sama memonopoli industri fesyen kini.. yang bestnya kami sangat rapat diantara satu sama lain. inilah yang dinamakan persaingan sihat kerana sama-sama terus berusaha untuk terus dikenali dan menempa kejayaan...


untuk majlis penganugerahan tempoh hari, rizman ruzaini telah dijemput untuk mengadakan fashion show bersama sama hatta dolmat. kami menayangkan kembali koleksi haute horoscopes tempoh hari tetapi kali ini disertakan dengan 'homme' dari rizman ruzaini. KAMAL ADLI dipilih untuk menjadi muses untuk rizman ruzaini sekaligus mengayakan rekaan ini. sayang nya dato siti tidak dapat bersama untuk majlis ini kerana ada pengambaran di jakarta. oleh itu kami memilih model zahnita untuk mengayakan busana dato siti yang memenangi best dress. sedikit sebanyak aura dato siti sampai juga kerana rupa zahnita sendiri mirip diva no 1 negara itu.


(credit pic radzi rafi @hatta dolmat dan akmal)

Wednesday, December 9, 2009

DATO SITI NURHALIZA @ YAYASAN TUN DR SITI HASMAH

dato siti nurhaliza menghadiri majlis yayasan tun dr siti hasmah. dress rona royal blue dari fabric italian crepe dan juga chiffon beaded ini berpotongan princess disuntik dengan elemen moden pada keliling lengan dan juga wrape button. untuk majlis ini juga, dato siti berduet dengan tun dr siti hasmah


DATO SITI NURHALIZA @ MUZIK MUZIK SEPARUH AKHIR
untuk muzik2 separuh akhir tempoh hari,dato siti menjadi tetamu dan akan menyanyikan lagu kupercaya ada cinta. oleh kerana lagu ini berkonsepkan ala2 etnik dan kmetuhanan skit, konsep agak tradisional diketengahkan. baju kurung 4 layer bersulam manik dipadankan dengan cape dari fabrik french klace maenjadi pilihan. dress kurung ini tampail dengan rona pastel pale pink dan diberikan suntikan fushia pink dan dilengkapi dengan tudung serona dengan baju.